SOMMELIERUTBILDNING
The Wine Hubs sommelierutbildning består av 21 heldagar. Efter avklarad examen kan du titulera dig diplomerad sommelier. I utbildningen lär du dig om druvor, vintillverkning, terroir, vinländer, regioner samt sprit, öl och cider. Du får även lära dig om mat och dryck i kombination samt de verktyg en sommelier bör ha med sig ut i arbetslivet.
PRIS: 55 000 kr ex. moms
Sommelierutbildning
Visby
The Wine Hubs sommelierutbildning har på mycket kort tid kommit att bli enormt uppskattad av sommelierstudenter runt om i Sverige.
Under 21 utbildningsdagar får du lära dig om världens klassiska vinländer, om hur vin tillverkas, betydelsen av terroir samt om sprit, öl och annan dryck.
Men utbildningen täcker även in nya spännande vinområden bortom den traditionella vinkartan. Vi lägger stort fokus på vinprovningar som vi håller två gånger per utbildningsdag. Dessutom går vi igenom nya relevanta druvor, miljöaspekter och hur du kombinerar mat och dryck på bästa sätt. Vi lägger även stort fokus på aktuella och nytillkomna ämnen som naturvin och svenska viner.
Efter avslutad sommelierutbildning blir du diplomerad sommelier.
Information
Omfattning
21 heldagar
Pris
55 000 kr ex.moms
Kommande utbildningsstarter
Visby
Du hittar schema för utbildningsstarten genom att klicka på datumet ovan.
Betalningsinformation
Vill du betala med faktura eller lägga upp avgiften på delbetalning? Maila hello@thewinehub.se så hjälper vi dig. Glöm inte heller att läsa våra boknings, anmälnings och köpevillkor.
Utbildningsdag
En dag på The Wine Hub
Utbildningen består av 21 utbildningsdagar. Varje utbildningsdag bygger på ett specifikt tema inom vin- eller övriga dryckesvärlden där vi går igenom det allra viktigaste för respektive område. Dessutom provar vi 12 viner per utbildningsdag. Eller öl och sprit när dessa teman står på schemat.
Utbildningsdagarna präglas av dialog mellan kursdeltagare och föreläsare, där föreläsaren belyser det viktigaste för respektive område, allt från trender, druvor och vinstilar till distrikt och tillverkningsmetoder.
Utbildningens innehåll
Du lär dig om
Här tittar vi på vintillverkning, vilka olika slags förutsättningar som ger vinet sin specifika karaktär, vinets utbredning och historia, vinstilar och druvor. Vi börjar dessutom redan under denna dag att ha två vinprovningar och jobba med vårt provningsprotokoll som vi har tagit fram utifrån en internationell standard.
Här går vi igenom utbildningen på ett övergripande sätt men hoppar sedan raskt in på vin och de förutsättningar som gäller: vad som ger vinet sin specifika karaktär, vinets utbredning, historia, vinstilar och druvor. Vi börjar dessutom redan under denna dag att ha en fördjupande vinprovning där vi samtidigt jobbar med vårt provningsprotokoll som vi har tagit fram utifrån internationell standard.
Frankrike är det vinland som inspirerat mest och anses fortfarande vara ledande i vinvärlden. Under denna dag tar vi upp fler viktiga regioner och fördjupar oss i noggrant utvalda distrikt, de som vi anser vara tongivande för utvecklingen i landet. Vi redogör också för Frankrikes absolut viktigaste druvor samt har två blindprovningar av franskt vin.
Italien är i särklass det mest populära vinlandet i Sverige. Vi koncentrerar oss på en handfull regioner och de viktigaste vindistrikten i respektive region. Vi kikar också på landets viktigaste druvor, vad som gör den italienska mångfalden så spännande och redogör också för övriga av landets 20 regioner. Två blindprovningar av italienskt vin hålls där vi jobbar än lite mer koncentrerat med provningsprotokollet.
Spanien är idag ett av de vitalaste vinländerna där det dyker upp både nya distrikt, en rad spännande vita viner och nygamla druvsorter. Vi ägnar dagen åt flera av de intressanta regionerna, går igenom de viktigaste lagringsreglerna och centrala begrepp för landets vinnäring, tar upp ett tiotal av de viktigaste druvsorterna och pratar mycket om det vita vinet från landet. Vi provar både rött och vitt vin under dagen.
Mycket inspirerande utbildningsdag där vi går igenom grunderna för hur vi upplever olika smakkombinationer. Vi går igenom de viktigaste sensoriska begreppen, vi provar flera viner till olika råvaror och lär oss att analysera både doft, smak för sig men också hur de skiljer sig när vi kombinerar exempelvis ett syrligt vitt vin med en syrlig maträtt. Vi inkluderar även alkoholfria produkter som vi diskuterar och sätter i ett
gastronomiskt sammanhang.
Dagen ägnas helt åt de två världsledande vinregionerna Bordeaux och Bourgogne. Vi tittar på lagstiftningen, klassificeringen som skiljer sig radikalt åt mellan de båda regionerna och de olika vintyperna respektive region jobbat med under århundraden som gjort vinerna till tydliga referenser världen över. Två blindprovningar hålls där Bourgogne ställs mot Bordeaux. Dagen kompletteras med fördjupade insikter kring begreppet terroir och vintillverkning.
Under dagen koncentrerar vi oss på två övergripande teman: både det intressanta vinlandet Portugal och starkviner, där flera av dessa tillverkas i just Portugal. När det kommer till vin från Portugal fokuserar vi på de viktiga och mest framåtsträvande regionerna som Douro, Vinho Verde, Bairrada m.fl och på starkvinssidan tar vi främst upp Spaniens sherry och Portugals portvin och madeira. Vi provar sex portugisiska viner och lika många starkviner fördelat på två provningar.
Tyskland och Österrike är kända för sina vita viner, men det kommer mer och mer rött vin från de båda länderna, något vi tar upp under denna dag. Vi fördjupar oss i flera vinområden och provar viner från respektive land.
Dagen kompletteras med att vi tar upp både Schweiz och Sverige som vinproducerande länder, pratar naturvin utifrån vision och praktik samt det senaste i vinvärlden, PIWI-druvor.
Vinnäringen exploderar i östra Europa, en del vi länge åsidosatt. Detta vill vi ändra på. Vi belyser därför de viktigaste länderna, tar upp flera lokala, högkvalitativa druvor och redogör för de distrikt som tar initiativ till en imponerande förändring. Andra hälften av dagen ägnar vi åt provningsmetodik och provar fler viner blint.
En mycket intressant dag då den mousserande vinvärlden idag ser helt annorlunda ut mot hur den såg ut får bara ett tiotal år sedan. Vi kikar på nya spännande länder som England och Nya Zeeland, men lägger också stor vikt vid Champagne, pratar olika slags tillverkningsmetoder, druvor, jordmån, visioner hos producenter och distrikt samt provar en rad olika bubbelvinerna från hela världen där vi analyserar både terroir, druvor och användningsområde.
Den svenska ölnäringen befinner sig sedan några år i en oerhört spännande utvecklingsfas. Nya stilar och flera lokala bryggerier med fokus på hantverksöl är det centrala. Under denna dag går vi igenom bakgrunden till utvecklingen och belyser hur det ser ut idag runt om i Sverige. Och provar en rad spännande öl med fokus på Sverige som ölland. Delar av dagen ägnas sedan åt cider, en dryck som har blivit allt mer intressant, inte minst ur ett gastronomiskt perspektiv, där vi också provar cider i flera olika stilar.
Nordamerika är inte bara USA, även om landet har kommit att bli tongivande när det kommer till vinproduktion utanför Europa. Vi koncentrerar oss på de viktigaste vinregionerna i USA på både väst- och östkusten, vinstilar och de mest använda druvorna men hinner också med att kika på grannländerna Kanada och Mexiko där det idag görs en rad intressanta kvalitetsviner. Två blindprovningar hålls där vi nu tar provningsmetodiken till en djupare nivå.
Hela denna dag ägnar vi åt sprit i olika former. En sommelier ska ju inte bara behärska vin utan även sprit som idag också kan ha sin plats på matbordet. Vi kikar på olika stilar, tongivande länder, kort om spritens historia, tillverkningsmetoder och hur vi bäst kan sätta dessa drycker i ett gastronomiskt sammanhang. Vi provar flera destillat från olika delar av världen.
Den sydamerikanska kontinenten har gått från klarhet till klarhet när det kommer till vin. Länder som Chile och Argentina är idag några av de mest kvalitetsorienterade vinländerna med flera egna, spännande druvor i bagaget. Vi tittar på de främsta regionerna, vindistrikten och druvorna men tar också upp andra vinländer på kontinenten som Uruguay och Brasilien. Två blindprovningar genomförs under dagen.
Under denna dag dyker vi ner i de administrativa delarna inom sommelieryrket. Allt från inventering, skapande av vinlista, hantera importörer och mycket mer. Du kommer få en komplett insyn i hur en vardag ser ut för en sommelier på restaurang golvet.
Vi inleder dagen med att fokusera på Sydafrika där man tillverkat vin i snart 400 år. Vi går igenom de viktigaste regionerna, distrikten, druvorna och vinstilarna och avslutar med en blindprovning av flera sydafrikanska viner. Andra hälften av dagen ägnar vi åt vinländerna i Asien, från Mellanöstern, Georgien och Armenien samt östra delen av kontinenten. Här går vi igenom druvor de olika ländernas viktigaste vinområden.
Vinutvecklingen på andra sidan jorden har gått i en rasande takt. Båda länderna Australien och Nya Zeeland har också på kort tid lyckats profilera sig som egenartade vinländer, inte minst tack vare nya, spännande vinområden. Vi kikar på regioner, de mest framåtlutande distrikten, tongivande vinstilar och de druvor respektive land föredrar att tillverka sitt vin på. Vi blindprovar viner från de båda länderna under dagen.
Söta viner har de senaste åren fått ett uppsving och kvaliteten har aldrig varit bättre än idag. Oavsett om vi pratar Sauternes eller Vin Santo. Vi redogör för de viktigaste vinområdena världen över, vilka druvor som används och på vilket sätt man tillverkar sött vin. Under eftermiddagen provar vi dessutom en rad spännande viner med olika typer av efterrätter och lär oss kombinera på bästa sätt.
Det är viktigt för en sommelier att kunna det praktiska på golvet, allt från gästhantering till dekantering. Denna dag är fylld med praktiska moment som dekantering, hur du använder coravin på korrekt sätt, hälla vin på antal glass till diskussioner om hur man blir en effektiv ledare på golvet. Målet med utbildningsdagen är att du som student ska vara redo att kliva ut på ett restauranggolv med bred praktisk grund och en stor portion självförtroende.
Vi avslutar utbildningen med en examen i fem delar och innefattar bland annat blindprovning av vin och annan dryck. Efter godkänd examen kan du titulera dig diplomerad sommelier. Diplomet är högt rankat bland såväl importörer som restauranger och hotell.
Självstudier
Hemmaplugg
Utöver de 21 utbildningsdagarna krävs det av dig som student en hel del självstudier.
Vi rekommenderar att du aktivt studerar hemma under utbildningstiden samt att du provar vin utanför undervisningen. I regel hänvisar vi till mellan fem och åtta timmars självstudier i veckan, men du bestämmer givetvis själv hur mycket tid du lägger på dina studier.
WSET
Wine and Spirits Education Trust
På The Wine Hub läser du din sommelierutbildning med eller utan WSET level 2 och 3.
WSET är ett bra komplement till utbildningen då den ger internationellt erkännande.
WSET level 2 och level 3 läses parallellt under sommelierutbildningen. Du börjar med Level 2 och läser kursen precis efter att sommelierutbildningen startat. Level 3 läses efter att du skrivit examen på sommelierutbildningen.
Information om WSET och aktuella datum för level 2 och 3 får du på mail när du anmält dig till utbildningen.
Ingår
Du får
I sommelierutbildningen ingår följande:
- Studiematerial i tre delar;
- Textkompendie om världens alla vinländer, regioner, vin-och dryckesstilar
- Druvkompendie om de 100 viktigaste druvorna för vinproduktion
- Kartkompendie med nyritade kartor
- Studieplattform
- Power-points
- Quiz
- Vinlistor
- Vintips
- Blindkartor
- Videoklipp
- Lunch och fika
- Vin och dryck till utbildningsdagen
Efter sommelierutbildningen
Alumni och jobb
Efter avklarad examen ingår varje student i The Wine Hubs alumninätverk.
Vi arrangerar hela tiden extra provningar och fördjupande masterclasses över hela Sverige, samt vinresor, besök på vinmässor och studiebesök för våra studenter som du kan ta del av både under och efter din utbildning då du bli del av vår alumnigrupp.
Det ger dig möjlighet att fördjupa dig i olika ämnen och ha riktigt kul med andra studenter.