Vinskola Piemonte
Följ med Hans Wejnefalk Larsson från The Wine Hub, en av Sveriges främsta vinutbildare till Alto Piemonte. Under resan besöker vi vingårdar och får djupgående vinkunskap om området och dess viner genom föreläsningar och vinprovningar, kombinerat med vandringar och härliga måltider.
PRIS: 23 900 kr inkl. moms
Vinskola
Piemonte
Piemonte i norra Italien är en av de mest omtalande och välrenommerade vinregionerna i Italien. Trots sitt etablerade rykte i vinvärlden så är den norra delen av Piemonte relativt okänd. Här i Alto Piemonte hittar vi inte bara den nära nog ikoniska druvan Nebbiolo utan även druvor som Vespolina, Croatina och Uva Rara.
Följ med Hans Wejnefalk Larsson från The Wine Hub, en av Sveriges främsta vinutbildare till Alto Piemonte. Under resan besöker vi vingårdar och får djupgående vinkunskap om området och dess viner genom föreläsningar och vinprovningar, kombinerat med vandringar och härliga måltider.
Vid foten av berget Monte Rosa bor vi i den fina byn Alagna som ligger på 1200 meters höjd vid floden Valsesia en bit från vinområdena Boca, Ghemme och Gattinara. Vi använder oss av hotel Monterosa som bas för utbildningsdagarna och en del av provningarna. Föreläsningarna kommer att inkludera moment som hur man provar vin, Piemontes olika vinstilar, historia, jordmåner och mycket mer. Det kommer bli en informationsspäckad resa full med sensoriska upplevelser!
För er som följer med på denna resa ser vi gärna att ni har ett brinnande intresse för vin men inga formella förkunskaper krävs.
Resefakta och pris
Datum
29 juni - 4 juli 2025
Antal deltagare
12-16
Resans pris
23 900 kr inkl.moms
Enkelrums tillägg
2 500 kr inkl.moms
Vill du säkra en plats?
Betalningsinformation
Resan bokas via Världens Resor. Se betalningsinformation och bokningsvillkor på varldensresor.se
Resefakta
Dag 1 – Milano – Alagna Valsesia
Dag 2 – Vinskola
Dag 3 – Vingårdsbesök Alto Piemonte
Dag 4 – Vinskola och vandring
Dag 5 – Vandringsdag
Dag 6 – Vingårdsbesök – hemresa
Allt detta ingår:
- Flyg och flygskatt från Stockholm (anslutning från Göteborg och Köpenhamn mot ev pristillägg).
- Vinskola inkl. vinprovningar med stjärnsommelier Hans Wejnefalk Larsson, Master of Wine student och Ulrika Ferlin, Piemonte-expert & vinkonsult.
- Vingårdsbesök med provningar i Alto Piemonte.
- Alla transfers och transporter.
- Del i dubbelrum på Hotel Monterosa fem nätter inkl frukost (enkelrum mot tillägg).
- Tre middagar och tre luncher inkl dryck.
- Vandring med guide en heldag samt en eftermiddag, liftkort.
Vad ingår inte i resans pris?
- 2 luncher och 2 middagar.
- Valfria aktiviteter som cykelhyra.
Resplan
Flyg till Milano och transfer med egen buss knappt två timmar mot bergen i nordväst, välkommen till Piemonte! Piemonte är Italiens näst största region med knappt fem miljoner invånare. I norr avgränsad av Alperna och i söder av Ligurien med sin kust mot Medelhavet. 12 mil norr om Milano vid foten av berget Monterosa på 1200 m höjd ligger byn Alagna, en traditionell alpby med historia från 600-talet då en folkgrupp med rötter i nuvarande Bayern vandrade över bergen och glaciärerna för att söka odlingsbar mark och nya betesmarker.
Vid 1800-talets mitt blev bergsbestigning och vandring på modet och i Alagna byggdes ett par större hotell bland andra Grand Hotel Monterosa som idag heter bara Monterosa och det är här vi bor och kommer att förlägga vinskolan. Hennes Majestät Drottning Margherita, en stor älskare av bergen, var ofta på besök i Alagna och skall enligt historien tillbringat några nätter på hotellet.
Ankomst på kvällen och efter incheckning serveras en lättare middag i matsalen.
Resans ciceron Hans Wejnefalk Larsson har jobbat som sommelier de senaste tio åren och är en av grundarna av The Wine Hub. Han har bland annat varit Head Sommelier på Hide i London samt Oaxen i Stockholm. I London blev Hans utnämnd till “Third most powerful sommelier 2019”. Innan han började som sommelier, arbetade Hans på vingårdar i både Bordeaux och i Hunter Valley, Australien. Hans har Advanced Diploma från Court of Master Sommeliers samt studerar idag till Master of Wine
Plats i skolbänken! Första heldagen genomsyras av lärande. Denna dag guidar Ulrika och Hans er igenom: Hur provar man vin? Italien men mer specifikt norra Piemontes historia och områdena Gattinara, Ghemme, Boca och Lesona.
Höjden över havet, den specifika jordmånen med hög mineralhalt från vulkanisk jord och närheten till Monterosa massivet är alla faktorer som ger viner från Alto Piemonte dess karaktär. I området var vinproduktionen stor fram till mitten av 1900 talet då framför allt textilindustrin etablerades och vinbönderna lämnade gårdarna för att arbeta i industrin. Några få vinhus blev kvar och glädjande nog är att fler som etablerats på senare år. Vi dyker på djupet in i hur man jobbar i vingården och i vineriet.
Vi tar paus för lunch som med fördel intas på det lilla torget mellan hotellet och byns kyrka. Efter lunch fortsätter vinskolan under eftermiddagen. På kvällen samlas vi återigen för middag med vinprovning.
Ulrika Ferlin är bosatt i Alba sedan drygt 10 år. Hon är Dip WSET, sommelierutbildad sedan 2013 och vinnare av Lily Bollinger Award. Hon har bl.a arbetat som sommelier på restaurang Mathias Dahlgren, varit exportchef för Ceretto under flera år och är Langhe Wine Ambassador samt Star Wine List ambassadör för Piemonte. Ulrika skriver även om Italienska viner i vintidningen Livets Goda.
Efter frukost åker vi ner genom dalgången Valsesia mot vindistrikten för en härlig heldag där vi ska vandra i vingårdar och besöka vinerier. Med planerade besök får ni chansen att prata med vinbönder och prova deras viner. Lunch blir det i en av Piemontes fina byar. Sen eftermiddag är vi tillbaka i Alagna och har kvällen fri att strosa i byn.
Gattinara är det största och förmodligen mest välkända området i Alto Piemonte. Gattinara har gamla anor och kan dateras till 100-talet f.Kr. då romarna planterade vingårdarna.Vingårdarna är planterade längs med branta sluttningar på rester av en supervulkan. Majoriteten av vinerna görs på nebbiolo och små planteringar av vespolina och uva rara finns också. Producenten Cantine Nervi. Nervi, en historisk vinproducent som sedan 2018 ägs och drivs av Roberto Conterno från de kända Barolohuset Giacomo Conterno. Företaget grundades redan år 1906 och är förmodligen det äldsta vineriet i Gattinara. Roberto har investerat i ny modern utrustning, förfinat arbetet i vingården och byggt ett helt nytt vineri som stod klart redan 2019.
Producenten Travaglini. Familjeägd vingård i hjärtat av Gattinara som grundades redan på 1920-talet. Familjen Travaglini, idag den femte generationen, innehar cirka 42 hektar vingårdsmark vilket har gjort att de är den största markägaren i området. Fokus ligger på nebbiolo och är idag kanske den mest välkända producenten från Alto Piemonte, mycket tack vare en speciellt patenterad flaskform. När vi lämnat Gattinara åker vi till Boca som är vinregionen som höll på att försvinna helt. I början av 1800-talet fanns här cirka 4000 hektar vingårdsmark, under 1960-talet övergavs vingårdar för industrierna och idag finns endast 50 hektar kvar. Druvorna som odlas är främst nebbiolo och vespolina samt uva rara.
Vinområdet Boca är mindre och ligger närmst bergskedjan. Här finner vi producenten Le Piane. Ägaren och vinmakaren Christofer kom till området från Schweiz på 80-talet och förälskade sig i Antonio Cerris viner, Antonio var då 80 år gamla och den sista i Boca att göra kvalitetsvin. Idag är det Christofer som fortsätter vinproduktionen i Antonios anda. Han startade ett stort projekt med att återställa vingårdsarealen som förlorades under 60-talet. Vinerna från Le Piane är idag högt välrenommerade!
Producenten Barbaglia. Ett litet familjevineri som drivs av pappa Sergio Barbaglia, en rigorös oenolog, och dottern Silvia. Tillsammans arbetar de för att producerar vin av högsta kvalitet med stort fokus på terroir. Med respekt för traditioner och med mycket manuellt arbete förvaltas mer än 4 hektar vingårdsmark där nebbiolo är i fokus. Familjen odlar även uva rara, croatina och vespolina.
* Under våra två dagar med vingårdsbesök (dag 3 och 6) räknar vi med 5 utvalda besök av vinhusen i Gattinara, Ghemme och Boca. Vi informerar närmare avresa vilken ordning och vilka vinhus respektive dag.
Förmiddag i skolbänken med en fördjupning i Alto Piemonte samt lunch med vinprovning.
Idag är det marknadsdag i byn så den morgonpigge ska absolut ta en tidig promenad dit innan skoldagen börjar. Här söljs ost, korv, frukt, kläder, skor och husgeråd.
På eftermiddagen lämnar vi byn under oss och tar kabinbanan upp till Passo Salati på 2900 möh. Här har vi en fantastisk utsikt över bergen och snöklädda toppar. Högre upp breder flera glaciärer ut sig som lockar bergsklättrare från när och fjärran. Vi äter lunch här uppe innan de som vill tar kabinbanan ner igen och de som önskar följer med på en vandring cirka två timmar med makalösa vyer. Kvällen fri. Det finns en handfull restauranger i byn som är trevliga att besöka.
Vandringen utgår från hotellet och vi går genom Alagna och viker sedan av upp genom skogen. Vandringsleden till Otrodalen går genom vacker lövskog och den första timmen går stigen uppför. På en del ställen finns anlagda stentrappor. Väl upp i dalen öppnar hela landskapet upp sig och här får man en riktigt “Sound of Music känsla”. Underbara betesängar och vackra walserhus mot en fond av höga alptoppar.
Otrodalen rymmer mycket kulturhistoria, orörd natur och walserbyar där man bor och lever med sina trädgårdar och odlingar. Här finns en oförändrad walserarkitektur som går enda tillbaka till år 1025. Dalen är känd för sina stora betesmarker så som Alpe Pianmisura belägen vid trädgränsen. Den högsta toppen är Corno Bianco 3320 meter och här finns två mindre glaciärer Puio och Otro.
Vi stannar för lunch på refuge Zar Senni som ligger på 1664 meter. Sedan vandrar vi vidare in i dalen en bit innan vi vänder ner till floden Otro som vi följer på tillbakavägen mot Alagna. Dagens vandring är cirka 5 timmar med en höjdskillnad på 570 meter.
För den som hellre vill prova på cykling denna dag finns möjlighet att hyra el-MTB och tillsammans med guide cykla på leder av olika svårighetsgrad.
Vi samlas för gemensam middag på kvällen.
Efter frukost lämnar vi Alagna för att besöka fler vinproducenter.
GHEMME DOCG. På den östra sidan mitt emot Gattinara, hittar vi Ghemme. Här finns det ungefär hälften så mycket vingårdsareal som i Gattinara. Även här en lång historia som dateras ända till 400-talet f.Kr. På en jordmån av en gång smälta glaciärer odlas nebbiolo, vespolina och uva rara. Ghemme måste lagras i minst 34 månader varav 18 på fat och för Riserva 46 månader varav 24 på fat.
Producenten Torraccia del Piantavigna. Torraccia del Piantavigna grundades av Pierino Piantavigna efter andra världskriget och sattes officiellt på vinkartan 1997 när destilleriägaren Alessandro Francoli tog över produktionen. Francoli är majoritetsägare men sedan 2015 har familjen Ponti, också från Ghemme, producent av vinäger och grönsakskonserver, en betydande andel. De två familjerna fortsätter att producera viner av nebbiolo och vespolina samt andra lokala druvsorter. Idag har familjen cirka 40 hektar vingårdsmark i Ghemme och Gattinara.
Lunch mellan besöken och sen eftermiddag åker vi cirka en timme till flygplatsen för kvällsflyg till Sverige.
* Under våra två dagar med vingårdsbesök (dag 3 och 6) räknar vi med 4-5 utvalda besök av vinhusen i Gattinara, Ghemme och Boca. Vi informerar närmare avresa vilken ordning och vilka vinhus respektive dag.