Referenser
Träffa våra tidigare elever
Är du intresserad av sommelierutbildningen och vill veta hur våra examinerade elever upplevde studietiden? Läs våra korta intervjuer om vad de tyckte om utbildningen, deras favoritvin och hur det är att vara sommelier.
Charlie Benitez,
Corporate Chef, Frantzén
Vad var roligast med sommelierutbildningen?
Att det är ett så otroligt brett ämne, känns som att man aldrig riktigt kan bli fullärd.
Varför valde du att läsa till sommelier?
Har alltid velat lära mig mer om att driva restaurang inte bara kök, sen har jag alltid varit intresserad av vin.
Vilket land/druva/region överraskade dig mest?
Australien! Fått dricka väldigt mycket intressanta viner därifrån.
Hur nyttjar du din sommelierkunskap idag?
Jag kan vara med och förstå ännu mer när man ska sätta dryck till mat.
Vilket vin skulle du vilja ha med dig till en öde ö?
En methuselah Armand de Brignac Brut Gold Ace of Spades, dricka den med väldigt långt sugrör för att känna mig som Jay-Z.
Vad gillade du mest med The Wine Hub?
Alla lärare som var otroligt pedagogiska och tålmodiga, även att kunna lära känna nya människor med samma intresse.
Christin Kashou,
Junior souschef, surfers & Vinnare sveriges mästerkock 2021
Vad var roligast med sommelierutbildningen?
Förutom allt som finns att lära sig så var det roligaste alla nya människor jag fått möjligheten att lära känna. Vi hade en väldigt bra och rolig grupp, högt i tak som gav utrymme för massa diskussioner och roliga samtal.
Varför valde du att läsa till sommelier?
Vin har alltid varit den dryck som intresserat mig. För mig var det självklart att läsa till sommelier för att gräva djupare och lära mig mer. Det som jag älskar mest är mat och dryck i kombination, och för att hitta nya kombinationer och förstå sig på smak och doft kändes denna utbildning som mer än rätt.
Vilket land/region/druva överraskade dig mest?
Till mitt försvar så har jag tidigare (innan utbildningen) bara druckit vin som jag baserat på erfarenhet vet är gott, vilket inneburit att jag inte utforskat andra länder eller druvor i någon större utsträckning. Både Spanien och Österrike överraskade och English sparkling!
Hur nyttjar du din sommelierkunskap idag?
Till vardags jobbar i köket som kock och använder inte mina vinkunskaper aktivt men att hela tiden smaka, dofta och registrera nya saker i minnet ser jag som en del av att alltid utvecklas. I sociala medier, när jag delar med mig av recept, så försöker jag alltid matcha med vin och förklara hur man ska tänka när det kommer till vin och mat i kombination.
Vilket vin skulle du ta med dig till en öde ö?
Jag tror att varje gång jag får en liknande fråga så svarar jag olika, haha! På en öde ö belägen nere på något varmare breddgrader så skulle jag önska att ta med mig en väl kyld flaska crémant de Bourgogne gjord på pinot noir och chardonnay, fyllig, fruktig och frisk!
Vad gillade du mest med The Wine Hub?
Top 3 bästa sakerna med The Wine Hub är: Lärarna, kursmaterialet och lokalerna!
MATTIAS PETTERSSON,
KONSULT FÖR VINIMPORTÖRER
Vad var roligast med sommelierutbildningen?
Det roligaste var att träffa så många med samma intresse och passion för mat och dryck! Och att tillsammans utveckla vår kunskap.
Varför valde du att läsa till sommelier?
Jag ville lära mig mer om vin och hur man kan kombinera olika drycker med mat! Jag hade en del baskunskaper från jobb inom restaurang, men kände att jag ville förstå mer ingående processerna kring vinmakning.
Vilket land/region/druva överraskade dig mest?
Jag fastnade verkligen för Sherrytriangeln och Sherry-vinerna, speciellt fino! Det var så intressant att lära sig om de unika jordmånerna samt de två vind typerna som möts just på denna plats och lägger grund för druvornas karaktär. Terroiren + solerametoden = magi!
Hur nyttjar du din sommelierkunskap idag?
Jag håller i vinprovningar och är konsult hos mindre vinimportörer. I framtiden är mitt mål att öppna något eget och själv bli importör.
Vilket vin skulle du ta med dig till en öde ö?
Hmm tänker mig direkt en flarra Albariño! Ett härligt mineraliskt och friskt vin som kan svalka mig i öde-ö-solen! Dessutom passar det perfekt till fisk och skaldjur som jag kan kombinera med där!
Vad gillade du mest med The Wine Hub?
Människorna och lärarna helt klart! Från dag 1 kommer man in en sån familjär atmosfär, där onödig ”formalitet” och prestige inte existerar.
Camilla Lindh,
Star Wine List
Vad var roligast med sommelierutbildningen?
Roligast var att äntligen få lära sig mer om vinvärlden ”på riktigt” – inte bara genom att studera själv lite här o där. Samt såklart att få träffa andra härliga människor som delar mitt intresse.
Varför valde du att läsa till sommelier?
Jag jobbar bakom kulisserna inom vinvärlden, och vårat stora nätverk består av idel ikoner och förebilder i branschen. Jag kände att det här blev ett perfekt steg för att kunna hänga med lite bättre i vin-snacket och visa att jag också kan, litegrann. Dessutom har det länge varit en dröm rent privat att kunna läsa vidare inom vin.
Vilket land/region/druva överraskade dig mest?
Hmm, kanske ingen total överraskning i sommeliervärlden, men sherry blev jag mycket imponerad över hur bra det passar till mat.
Hur nyttjar du din sommelierkunskap idag?
Jag känner mig mycket mer säker på jobbet, samt terroriserar min omgivning med allehanda fakta, haha. Älskar att lära andra om vin! Och jag håller just nu på med ytterligare en kurs, WSET3, också på Wine Hub.
Vilket vin skulle du ta med dig till en öde ö?
Det får bli champagne såklart! Jag är lite såld på lite blanc de noirs just nu, så några väl kylda flaskor tar jag med mig till den öde ön!
Vad gillade du mest med The Wine Hub?
Det finns så många saker. Först o främst att det är så hög klass på alla föreläsare, de har alla verkligen varit en inspiration! Jag gillade också att kursen var modern och tog upp både klassiska kunskaper och nya trender sida vid sida. Det uppmuntras mycket till att fortsätta söka kunskap på egen hand, både under och efter utbildningen. Sen är ju lokalen fräsch och centralt placerad, vilket underlättar för att ta sig dit.
Moa Schygge,
Driftchef, Androuet
Vad var roligast med sommelierutbildningen?
Förutom alla nya vänner jag fick skulle jag säga att det roligaste var hur mycket utbildningen förändrade min syn på mat och dryck. Jag älskade mat och dryck även innan plugget men nu ÄLSKAR jag det verkligen.
Varför valde du att läsa till sommelier?
Vilket land/region/druva överraskade dig mest?
Sverige överraskade. Inte jättesvårt kanske med tanke på mina låga förväntningar men lektionen med Ellen Frantzen höjde dom rejält inför ”Sverige som vinland” i framtiden.
Hur nyttjar du din sommelierkunskap idag?
Jag nyttjar kunskapen dagligen i mitt jobb på Androuet där jag jobbar som driftchef. Jag kan nu ge kunderna och personalen bättre kunskap kring matchning av ost och vin och jag känner att jag är såå mycket mer smaksäker än tidigare. Jag kör också mycket provningar för både privatkunder och restaurangkunder och snart öppnar vi upp en ost- och vinbar i vår butik på nk.
Vilket vin skulle du ta med dig till en öde ö?
Allt skulle förmodligen smaka ljuvligt på den där ön! Men valet blir champagne.
Vad gillade du mest med The Wine Hub?
Fräschheten hos både materialet, lokalerna och lärarna. Kändes allt annat än mossigt och böckerna var lätta att ta till sig även för en dyslektiker som jag.
sam alaish,
Restaurangchef, Jaqueline's
Vad var roligast med sommelierutbildningen?
Det roligaste med utbildningen var att lära sig smakkombinationer och approach till vad ett passande dryckesalternativ kan innebära.
Varför valde du att läsa till sommelier?
Vilket land/region/druva överraskade dig mest?
De mest överraskande vinerna kom från obskyra områden som Azorerna, Kazakhstan och Sverige.
Hur nyttjar du din sommelierkunskap idag?
Idag jobbar jag som restaurangchef på Jacqueline´s och är samtidigt second sommelier här.
Vilket vin skulle du ta med dig till en öde ö?
Om jag hamnade på en öde ö hoppas jag innerligt att det finns en flaska Sydafrikansk Pinotage och en shot med rom från Santisima Trinidad.
Vad gillade du mest med The Wine Hub?
Sättet Wine Hub jobbar på tilltalar mig, det är modernt, effektivt och lekfullt med massa utrymme för frågor och samarbete med studenter och lärare. Alla föreläsare har en väldigt tydlig nisch som gjorde att det var intressant från start till slut!