...

Om
The Wine Hub

Historien om The Wine Hub

The Wine Hub grundades 2021 och har sedan dess varit en självklar plats för vinälskare över hela Sverige. The Wine Hub erbjuder en plats för alla som delar vårt intresse för vin och som vill fördjupa sin kunskap, oavsett nivå. 

 

Vi har ett bredare perspektiv där vi följer vinscenen bortom den traditionella vinundervisningen. Alla våra föreläsare har en fördjupad internationell kompetens. Med gedigen och eget, uppdaterat kursmaterial erbjuder vi en stor bredd av spännande vinkurser, både för privatpersoner och för dem som redan jobbar i branschen.

Vi som jobbar på The Wine Hub

Sommelier och entreprenör med ett stort vinintresse sedan unga år. Stort engagemang för att erbjuda en gedigen utbildning inom vin som hittills saknats på marknaden.
Marika Wærn
VD och Grundare
marika@thewinehub.se
Johan har över 20-års erfarenhet som vinutbildare med Spanien och Portugal som specialområden. Johan är The Wine Hub’s Spanienspecialist och har skrivit ett flertal prisbelönta böcker om landet och dess vin och matkultur. Han har bland annat varit skribent på Världens Viner, Allt om Vin och Vin & Bar och är idag chefredaktör på Vinliv. Johan har även ett världsrekord största champagneprovningen som någonsin hållits! Johan föreläser på sommelierutbildningen på samtliga orter i Sverige.
Johan Franco Cereceda
Utbildningsansvarig och Grundare
johan@thewinehub.se
Hans utbildade sig till sommelier vid 18 års ålder och har sedan dess arbetat i Frankrike, Australien, England på vingårdar och fine-dining restauranger för att fördjupa sin kunskap. Idag siktar han mot både Master Sommelier- och Master of Wine examen.
Hans Wejnefalk Larsson
Huvudföreläsare och Grundare
hans@thewinehub.se
Alice Dahlgren är utbildad sommelier och håller WSET 3. Hon har en kandidatexamen i kommunikation och marknadsföring från Stockholms universitet och har under sina studier bl.a. jobbat för Pernod Ricard. På The Wine Hub är Alice marknadsansvarig och kommunikatör samt föreläsare.
Alice Dahlgren
Marknadsansvarig och Föreläsare
alice@thewinehub.se
Sarah, halvsvensk och halvfransk med rötter i Champagne, har arbetat inom vinbranschen sedan 2015. Efter studier i internationell vin-och spritförsäljning vid universitetet i Reims, har hon arbetat för importörer i Sverige, vinproducenter i Australien samt Moët Hennessy i London och Paris. Sarah läser förnärvarande WSET level 4 Diploma.
Sarah Geoffroy
WSET-ansvarig och Föreläsare
sarah@thewinehub.se
Barbara har en lång erfarenhet av att marknadsföra mat, vin och varumärken inom livsstil till konsumenter, journalister och branschen. På The Wine Hub Marketing & Events är hon vår media-expert och hjälper internationella vinbranschorganisationer att nå ut på den svenska marknaden. Barbara har en M.A. i Cross-Border Communications från Universiteten Metz, Luxemburg och Saarbrücken.
Barbara Peters
Marketing & Communication Specialist
barbara@thewinehub.se

Vår vision

Vår vision är att bli Sveriges främsta vinhub – en plats för alla som vill fördjupa sin vinkunskap. Vi ska erbjuda ett större utbud och bredare utbildningar än någon annan och utveckla samt förbättra vinskunskapen i Sverige.

 

The Wine Hub ska ta ett större kliv, ligga i framkant och erbjuda utbildningar av bredare omfattning. Som sträcker sig utanför det givna till att inkludera nya vinländer, trender och förändringar i vinvärlden. Genom att ha några av Sveriges vassaste vinexperter som föreläsare med fördjupad internationell kompetens kan vi göra det möjligt.

 

Vi ska erbjuda allt från Sveriges mest omfattande sommelierutbildning, grundkurs i vin, korta vinföreläsningar på olika teman till renodlade masterclasses för proffsen. Med ny kunskap och eget, ständigt uppdaterat, studiematerial kan vi alltid ligga i framkant och erbjuda spännande vinkurser för både privatpersoner och de som jobbar i branschen.

Våra föreläsare

Hos oss blir du utbildad av några av Sveriges mest kunniga vin- och dryckesprofiler – alltid i framkant!

 

Våra vassa föreläsare och vinexperter är alla handplockade och verksamma i sitt yrke som journalister, sommelierer, bartenders, skribenter och författare och föreläser om sitt expertisområde.
Vi garanterar välplanerade och inspirerande utbildningsdagar med väl genomarbetat material, under ledning av personer som kan sitt ämne, har koll på trenderna och har en stor passion för drycken.

 

Lär känna dem ännu bättre!

Karin Wollmer

Karin är sommelierutbildad med WSET level 3 (2010 ) samt har studerat Service Management (2015). Hon har arbetat inom restaurang på många platser i världen men driver idag restaurang Vollmers med två stjärnor i Guide Michelin samt även Vollmerska gården. Hon har ett särskilt intresse för mat- och vinkombination och brinner för god service. Karin vann årets framtidslöfte 2016 (Livets goda) samt blev årets Stella sommelier 2024.

Johan Iller

Johan Iller är sommelier med lång erfarenhet från branschen och har arbetat på flera av Sveriges mest ansedda restauranger. Under sina nio år på Operakällaren erhöll Johans team utmärkelser som "bästa restaurang", "bästa service", "bästa champagnelista" och "bästa glaslista". 2020 utsågs Johan till "Årets Sommelier" av Livets Goda. Johan är idag verksam som vinmportör på Winscout och föreläsare på The Wine Hub.

Sarah Geoffroy

Sarah har arbetat inom vinbranschen sedan 2015. Sarah är utbildad sommelier/WSET level 3 samt WSET Certified Educator level 2 och avslutar just nu sina WSET Diploma studier. Efter studier i internationell vin-och spritförsäljning vid universitetet i Reims har hon bland annat varit utbildningsansvarig på Moët Hennessy i London och Paris under fem år.

Sanna Lindberg

Sanna är utbildad sommelier med WSET level 3 sedan 2009 samt WSET level 2 in Beer 2024. Hon brinner för ölhantverket och är idag Sveriges ledande ölexpert och ölskribent samt författare till ”Den nya ölkulturen” (2023). Sanna är redaktör på Beer News, dryckesskribent på Dagens Nyheter samt ölexpert i TV4 Nyhetsmorgon. Hos oss föreläser Sanna om öl och cider på samtliga sommelierutbildningar samt arrangerar studiebesök på bryggerier på varje studieort.

Hans Wejnefalk Larsson

Hans är utbildad sommelier sedan 2009/WSET level 3 samt Court of Master Sommelier Advanced. Han har arbetat på vingårdar i Frankrike och Australien samt på stjärnkrogar och ledande vinbarer i England och Sverige, bland annat Oaxen, Djuret, Hyde London, samt Ferdinand Vinrum. Hans var 2019 utsedd till en av Londons tre främsta sommelierer. Han är även utbildad California Wine Specialist, samt är VDP Ambassadör.

Emma Ziemann

Emma har en kandidatexamen i restaurangmanagement och är utbildad sommelier/WSET 3 sedan 2014 med en lång erfarenhet från restauranger som Upper House, Thörnströms Kök och Wolfang Vincafé. Idag är Emma chefsommelier på stjärnkrogen Äng på Ästad Vingård. Emma vann Michelin Sommelier Award 2023, Lily Bollinger Award 2016, har vunnit Sommelier-SM tre gånger och även tävlat i nordiska samt Europeiska Mästerskapen. Idag coachar hon och leder hon även sommeliertävlingar.

Anette Andersson

Anette är utbildad sommelier/WSET level 3 sedan 2012 och har arbetat som sommelier och restaurangchef på bland annat Harlequin, Hunger & Törst i Umeå och Copperhill Mountain Lodge i Åre. Idag är hon operativ chef för restauranggruppen Gastro Umeå. Anette vann Lily Bollinger Award 2022. Anette undervisar på vår sommelierutbildning i Umeå.

Johan Franco Cereceda

Johan har över 20-års erfarenhet som vinutbildare med Spanien och Portugal som specialområden. Johan är The Wine Hub’s Spanienspecialist och har skrivit ett flertal prisbelönta böcker om landet och dess vin och matkultur. Han har bland annat varit chefredaktör för Världens Viner, Allt om Vin och Vin & Bar och är idag chefredaktör på Vinliv. Johan föreläser på sommelierutbildningen på samtliga orter i Sverige.

Ulrika Ferlin

Ulrika är utbildad sommelier samt Dip. WSET sedan 2013 samt är WSET Educator level 3. Ulrika bor i Alba, Piemonte sedan 2014 där hon idag jobbar som export/import konsult mot den svenska och italienska vinmarknaden. Ulrika är vinnare av Lily Bollinger Award 2013. Hon är även Star Wine List Ambassadör för Piemonte.

Ludwig Andersson

Ludwig är en av Sveriges främsta spritutbildare. Han är utbildad sommelier samt innehar WSET level 3 in Spirits samt är utbildad WSET Educator. Ludwig är specialiserad på spritens kemi och har praktiserat på flera destillerier så som Glenfiddich i Skottland och High Coast i Sverige. Han är vinnare av Allt om Whiskys stipendie 2024 och skriver på en bok om spritens anatomi. Han arbetar nu som dryckesansvarig och provningsledare på whiskybaren Ardbeg Embassy. Hos oss föreläser Ludwig på samtliga sommelierutbildningar samt håller WSET level 2 Award in Spirits.

Alice Dahlgren

Alice Dahlgren är utbildad sommelier/WSET level 3 sedan 2020 och påbörjar WSET Diploma under 2025. Hon har en kandidatexamen i kommunikation och marknadsföring från Stockholms universitet och har under sina studier bland annat jobbat för Pernod Ricard. Alice är specialiserad på Tyskland och Österrike.

Nils Bihari-Andersson

Nils har studerat och arbetat med vin sedan 2009. Han är utbildad MSc Wine Marketing & Managent, Dip WSET samt är WSET Certified Educator. Idag leder Nils WSET utbildningar i flera länder och är en av de mest meriterade WSET utbildarna i världen. Nils har även arbetat inom vinbranschen i Frankrike och England i ledande roller. Han är även Rioja Wine Educator, vinkonsult och dömer i vintävlingar internationellt. Nils är ansvarig WSET Educator på The Wine Hub, undervisar WSET level 3 samt på sommelierutbildningen.

Joakim Blackadder Immenkamp

Joakim är utbildad ASI International sommelier samt Dip. WSET. Joakim har bott och arbetat som sommelier i Sydafrika i över tio år. Under åren i Sydafrika har Joakim även deltagit i flertalet vintävlingar. Idag driver han vinimportören SA Wine Embassy i Sverige.

Emelie Westman

Emelie Westman är utbildad sommelier samt Dip.WSET. Emelie är i grunden geograf och har utvecklat The Wine Hub’s kartkompedie. Utöver att föreläsa på The Wine Hub är hon även handledare på YRGO’s YH Sommelierutbildning i Göteborg.

Hanna Eriksson

Hanna Eriksson är utbildad sommelier sedan 2016 och vinnare av Lily Bollinger Award 2018. Hon har lång erfarenhet inom restaurangbranschen som sommelier och restaurangchef på Köksbaren och Umeå Folkets Hus. Hanna föreläser och utbildar på Gastronomiprogrammet på Umeå Universitetet samt på vår sommelierutbildning i Umeå.

Var finns vi?

Städer

The Wine Hub finns på fyra olika platser i Sverige. Utbudet av våra utbildningar och kurser varierar mellan städerna men du hittar vår sommelierutbildning i samtliga. Vi vinutbildar hela Sverige! 

Stockholm
Göteborg
Malmö
Umeå

Hitta till oss i Stockholm

Tunnelbana
Röda linjen till Östermalmstorg. Uppgång Sibyllegatan. Restid från T-Centralen ca 5 min. 

 

Med bil
Om man inte vill parkera på gatan kan man parkera i större parkeringshus som tex Aimo Park på Sibyllegatan 28. Kommer du med elbil finns det gott om laddplatser på Vallhallavägen (5 min promenad till Sibyllegatan 15).

 

Arlanda flygplats
Tag Arlanda Express till T-Centralen och byt sedan till tunnelbanans röda linje till Östermalmstorg.
Restid ca 30 min. 

 

Bromma flygplats
Tag en Flygbuss till Cityterminalen och byt sedan till tunnelbanans röda linje från Stockholm T-Central till Östermalmstorg. Restid ca 30 min. 

Kontakt

Telefonnummer 
08 867 161

 

E-post 
hello@thewinehub.se 

Kontakt

@thewinehubse

Följ oss på Instagram